torsdag 12 januari 2012

Spyr Etter på: Heterosexuell adoption

Jag spyr egentligen inte etter på att heterosexuella adopterar, det är bra och fint och allt sådant. Men jag hatar att heterosexuell adoption i motsats till homosexuell adoption (egentligen samkönad adoption, inte samma sak då bisexuella/queers mycket väl kan adoptera tillsammans) görs till en icke-fråga. I skolan skall det diskuteras om homosexuella ska få adoptera eller inte. Vissa människors rättigheter är tydligen helt okej att ifrågasätta, trots att skolan är en instutition som ska föra vidare vissa värderingar.

Jag trodde inte att sexism var en av dem. Men det är att främja sexism att säga till en klass: jaha, vad kan ni nu komma på för motargument mot att Pelle och Rasmus ska få ta hand om ett barn? Alla argument jag kan komma på är synnerligen sexistiska och inte alls klassrumsvänliga. Visserligen måste också icke-pk saker få diskuteras i klassrum, men det är skillnad på att diskutera dem och att läraren tar ett tydligt avstånd från de åsikterna och att eleverna uppmuntras att yttra och forma sexistiska åsikter.

Det hela blir absurt om vi vänder på det. Om vi sätter heterosexuella i stället för homosexuella blir det hela genast bisarrt. Normen blir tydliggjord. Det är väl klart att heterosexuella ska få adoptera, det är ju helt naturligt! Varför ska en diskutera det? Det ironiska är att samma argument som används mot samkönad adoption likagärna kan användas vid olikkönad sådan. Också argumenten ter sig snabbt underliga.

  • Barnet kan bli förvirrat. Det kan tro att alla barn har olikkönade föräldrar.
  • Barnet kan lättare fostras in i könssterotyper och normativa föreställningar.
  • Barnet kan bli mobbat i skolan.
  • Barnet behöver olika människor som förebilder. Om båda föräldrarna är heterosexuella saknas hbt-förebilder.
  • Stuandier visar att många barn till heterosexuella föräldrar far illa, mår dåligt, blir kriminella och tar självmord.
  • Barnet kan själv bli heterosexuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar